Home » Artikelen en recensies

ARTIKELEN EN RECENSIES

 

8-11-2018 

Groot Dictee

Voorgelezen door Özcan Akyol

4 foutjes

In maart 2018 ging een delegatie van Eindhovense scholieren op reis naar Polen. Het hoogtepunt was het bezoek aan Kamp Auschwitz. Stichting 18 september heeft deze reis georganiseerd. Mijn verhaal over Helmut vond een mooie plek in de 'Reisgids'.

 

Januari 2018

De jaarlijkse traditie: voorlezen in de groepen 8 van De Vuurvlinder vóórdat de kinderen Kamp Vught bezoeken.
Deze keer las ik mijn verhaal 'Helmut en de struikelsteen' voor. Bedankt voor de interesse lieve Vuurvlinders!

November 2017

Als publiek samen met mede-taalfreak zus Cathy meegedaan aan het Groot Dictee in het Augustinianum (Eindhoven). Frits Spits las voor!

Volgend jaar gaan we 'echt' meedoen, he Cathy!

Foto: Studio040

Gepaaid met een chocolaatje, toon ik trots mijn bijna-foutloze tekst ;-)

Foto's: Cathy en ik

 

Voor het Verhalenfestival in Bibliotheek Eindhoven was mij gevraagd om mijn verhaal Helmut en de struikelsteen voor te lezen. Wauw!

 

 

 

 

Michiel de Ruyter door Alex van Galen

 

Eindelijk wordt de geschiedenis van Nederland op een aantrekkelijke manier in beeld gebracht: met een boek EN een film over zeeheld Michiel de Ruyter, beide geschreven door Alex van Galen.

Ik betrapte mezelf er op dat ik het boek langzaam las, om Michiel langer in leven te houden.

Ik had ontzettend met hem te doen. Zijn tweestrijd om te willen stoppen met oorlog voeren op zee om bij zijn vrouw en kinderen te kunnen zijn. Hij wordt gedreven door de zee en zijn behaalde successen in de oorlog tegen Engeland in de 17e eeuw.

Op een heldere manier wordt verteld hoe Nederland verdeeld was tussen staats- en prinsgezinden. Wat een politiek gedoe was er toen al in Nederland, zeg. In het land dreigt een burgeroorlog én Engeland, Frankrijk en Duitsland willen ons land veroveren. Admiraal Michiel de Ruyter wordt als redder gezien, vooral door de staatsgezinden. De prins van Oranje, Willem, heeft weinig ruggengraat en ziet met lede ogen toe hoe de vrienden van De Ruyter, Johan en Cornelis de Witt, in de volkswoede vermoord worden.

De Ruyter wacht in feite hetzelfde lot. Hij wordt de zee opgestuurd voor zijn laatste missie.

Wanneer hij dodelijk geraakt wordt door grof geschut is zijn laatste gedachte bij zijn vrouw Anna en hun kinderen. Hij streed voor het vaderland.

Nu ik een beeld gevormd heb van de heldhaftige De Ruyter en het vuile spel dat gespeeld werd aan het Binnenhof, ben ik zeer nieuwsgiering geworden naar de film!

 

Elke dag een druppel gif door Wilma Geldof

 

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een 'Hitlerschool'. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel anti-nazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft.

 

 

De boekendief     

 

Een echte aanrader in het genre 'oorlogsverhalen' is De Boekendief van Markus Zusak. 'Ze heeft haar hele dood nog voor zich', schrijft hij over een tiener die zojuist overleden is door een bombardement. Hij schrijft zijn verhaal namelijk vanuit de Dood. Dat doet hij op een hele mooie en unieke manier. De Dood 'leeft' namelijk mee met alle mensen die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten, op welke manier dan ook.

Een van de alinea's die mij aangreep is de volgende: 'Wanneer hun lichamen waren opgehouden met het zoeken naar openingen in de deur, stegen hun zielen op. Hun vingernagels hadden aan het hout gekrabd en waren er in sommige gevallen zelfs in vast komen te zitten door de brute kracht der wanhoop, en hun geesten kwamen naar mij toe, regelrecht in mijn armen. We klommen uit die douchefaciliteiten, naar het dak en hoger, de zekere uitgestrektheid van de eeuwigheid tegemoet. Ze bleven maar nieuw werk voor me aanvoeren. Minuut na minuut. Douche na douche. Nooit zal ik die eerste dag in Auschwitz vergeten, of mijn eerste keer in Mauthausen. Op die plek raapte ik ze na verloop van tijd ook op aan de voet van de hoge, steile rots, wanneer het helemaal was misgegaan met hun ontsnappingen. Er lagen gebroken lichamen en dode zachtmoedige harten. Toch was het altijd nog beter dan het gas. Sommigen ving ik op wanneer ze nog maar halverwege waren. Jou heb ik gered, dacht ik dan, terwijl ik hun zielen halverwege hun val in mijn armen nam en de rest van hun wezen- hun fysieke omhulsels- naar de aarde stortte.

Naast de Dood gaat het boek vooral over Liesel uit Duitsland. In 1939 is ze negen jaar oud. Je leest over haar leven in een pleeggezin, haar beste vriend Rudy, het laten onderduiken van een Joodse man en de grote verliezen die Liesel lijdt.

 

Judith Vissers 10e boek Vreemden in de nacht

 

Tijdens een speciale lezersmiddag in Amsterdam overhandigde Judith Visser -in hoogsteigen persoon-  mij haar tiende boek Vreemden in de nacht. Het speelt zich af in Rotterdam en Rockanje, het dorp waar Judith zelf woont. Haar liefde voor honden is ook te voelen in dit boek.  Wanneer Judith met haar viervoeters over een pikdonker stuk Rockanje wandelt, komen de ideeën voor boekscènes vanzelf. Ze wil verhalen 'net op het randje' laten balanceren. Natuurlijk vallen daarbij ook deze keer weer de nodige slachtoffers. Gedurende het lezen kom je er steeds meer achter wat bepaalde motieven zijn en wat iemand ertoe drijft te doen wat hij doet. Judiths plotwendingen zijn ook bij dit boek weer goed doordacht. Vreemden in de nacht zijn er zowel in 1972/1973 als in 2013, precies 40 jaar later. 'Een mooi rond getal', zegt ze zelf. Waar de titel op slaat kan ik niet uitleggen omdat het teveel van het verhaal weggeeft. Vreemd is in ieder geval de ijselijke gil die elke nacht in het huis van voedingscoach Cassandra klinkt, anno 2013. Waar komt die vandaan en wat is de link met 1973, het jaar waarin Olga haar leventje leidt als kappersassistente en verliefd wordt op een gesjeesde zakenman? Judith switcht vlot van het ene hoofdstuk vroeger naar het volgende hoofdstuk nu. Het leidt helemaal niet af en alles is goed te volgen. Ze eindigt elk hoofdstuk met een mooie cliffhanger. Het grote nadeel daarvan? Je leest het te snel uit. Judith, op naar je volgende boek!

 

 

Recensie Je bent wat je doet van Roos Vonk

Omdat Roos Vonk sociaal psychologe is, neem ik haar boek al bij voorbaat serieus. Ik bedoel daarmee dathet niet alleen om haar meningen en ervaringen gaat, maar dat het gebaseerd is op onderzoeken en die combinatie vind ik boeiend. Roos legt op een begrijpelijke manier uit hoe we een 'betere versie van onszelf' kunnen worden. Het begint met een helder voorbeeld dat de rode draad in het boek blijkt te zijn: een kleuter krijgt een marshmallow voor zijn neus. Als hij die een kwartier laat liggen krijgt hij er nog veel meer. Kan het kind zich beheersen (zelfsturing) en zijn plezier vergroten door te  wachten? Het boek bevat 8 hoofdstukken met elk een doe-opdracht. Mij spreken opdracht 3 en 7 het meest aan: Droom plus reality check; werk in stapjes aan je belangrijkste doel en Goede daden; maak een lijst van goede daden die voor jou realiseerbaar zijn. De zin 'Doe je toekomstige zelf' een plezier vind ik ook erg mooi. De illustraties in het boek zijn vrolijk, in een feloranje kleur. Verwijzingen zoals 'zie pagina 30' doe ik niks mee. Gemarkeerde zinnen en aparte hokjes geven extra duidelijkheid. Kortom een fijn, leesbaar en inzichtelijk doe-boek!

 

Judith Visser

Ik wil op 18 april graag jouw 'vreemden in de nacht' ontmoeten omdat ik wel wat 'tegengif' nodig heb na het 'stuk'lezen van je boek 'Zeemansbruid' op mijn 'trip' na het 'oversteken' van de oceaan. Ik heb echt een 'time-out' nodig na het ontmoeten van 'Ysabella' in 'Tinseltown'. 'Hasta la vista' in Amsterdam!

Met deze woorden, waarin ALLE boeken van Judith Visser verwerkt zitten, won ik een kaartje voor de boekpresentatie van haar nieuwste thriller 'Vreemden in de nacht'. Op naar Ambo Anthos Uitgevers in Amsterdam!

 

Eindhovens Dagblad

Schrijfwedstrijd 'Aan zee'.

Voorlezen op basisschool De Vuurvlinder

Artikel schoolkrant boekentips.pdf
PDF – 276.4 KB 31 downloads